Lunch box - przepisy na smaczne i zdrowe bento
W kuchni spędzają czas razem, ona i mąż. Ponieważ zdecydowanie bardziej wolą pisać o jedzeniu i smakowaniu niż o sobie, zapraszają do lektury bloga, który jest głównie poświęcony tematyce kulinarnej.
Znajdziecie tam przepisy inspirowane kuchnią rodziny i przyjaciół, życiem codziennym, podróżami i w końcu będącymi wynikiem własnych eksperymentów i małej rywalizacji:) Są to przepisy o różnych stopniach trudności, na dania zdrowe, ale także na bomby kaloryczne, przepisy z różnych stron świata, czasem wzbogacone anegdotami kulinarnymi.
Bentomania doda, że wszystkie przepisy "okraszone" są przepięknymi zdjęciami. Przepisy na bento by Trawka Cytrynowa:
Ryż smażony z polędwicą wieprzową i warzywami w sezamie
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
100 g ryżu (najlepiej jaśminowego lub basmati)
100 g polędwicy wieprzowej
50 g marchewek mrożonych baby
ok. 6 boczniaków
1 mała, starta na grubych oczkach marchewka
1/2 pora (białej części, obranej z zewnętrznej warstwy, pokrojonej w drobne paski)
2 łyżki uprażonego sezamu
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki oleju arachidowego
1 łyżeczka papryki słodkiej (w proszku)
1 limonka
Oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ryż. W średniej wielkości garnku przygotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ryż odcedzić i odstawić na bok. Na dużą patelnię na średnim ogniu dać oliwę, dodać por i startą marchewkę. Smażyć warzywa do miękkości i dodać do nich ryż. Razem smażyć przez 5 minut, doprawiając papryką, solą i pieprzem. Ostudzić.
2. Marchewka i boczniaki. Marchewkę gotować na parze przez ok. 5 minut, aż będzie miękka. Boczniaki usmażyć na małej patelni posmarowanej oliwą też przez ok. 5 minut, aż będą miękkie. Marchewkę i boczniaki zdjąć z ognia, przełożyć do osobnych naczyń (lub od razu do bento) i posypać uprażonym sezamem.
3. Polędwica wieprzowa. Mięso pokroić w paski w poprzek włókiem, przełożyć do miseczki i zamarynować: natrzeć oliwą, solą i pieprzem, podlać sosem sojowym i sokiem wyciśniętym z połówki limonki. Smażyć na dużym ogniu na patelni z rozgrzanym olejem arachidowym przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Ostudzone mięso przełożyć do pojemnika.
4. Serwujemy podając osobno ryż, polędwicę wieprzową, marchewkę i boczniaki, kropiąc sokiem z limonki.
Sakiewki z papieru ryżowego, domowy sos chili i sałatka orientalna
Ilość porcji: 2
Sakiewki z papieru ryżowego
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
8 płatów papieru ryżowego
50 g makaronu sojowego
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
1/2 marchewki startej na dużych oczkach
1/2 białej części pora (obranej i pokrojonej w paski)
pół garści posiekanego szczypiorku
garść posiekanej kapusty pekińskiej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka słodkiego sosu chili
Długie strąki pora lub szczypiorku do wiązania sakiewek
Przygotowanie:
1. Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z reguły wskazane jest zalanie makaronu wrzątkiem i odstawienie na 3 minuty.
2. Na średniej wielkości patelni smażymy na oliwie marchewkę, kapustę, paprykę i por. Gdy po mniej więcej 5 minutach warzywa zmiękną dodajemy makaron sojowy, sos chili, sojowy i rybny i szczypiorek, mieszamy i razem smażymy na dość dużym ogniu przez mniej więcej 3 minuty.
3. Przygotowujemy papier ryżowy: moczymy każdy płat w ciepłej wodzie przez dwie sekundy i wyjmujemy na blat lub deskę drewnianą. Na środek dajemy farsz (ok. 1 łyżki) i zawiązujemy papier szczypiorkiem lub cienko pokrojonym szczypiorkiem jak sakiewkę. Żeby szczypior lub por był bardziej podatny na wiązanie, należy zamoczyć go na chwilę we wrzątku.
4. Sakiewki podajemy ze słodkim sosem chili.
Domowy słodki sos chili:
Czas przygotowania: 20 minut
6 łyżek octu ryżowego
4 łyżki białego lub brązowego cukru
2 papryczki chili
Przygotowanie:
1. Sos przygotować w małym rondelku, do którego wlewamy 6 łyżek octu ryżowego, 2 łyżki wody, dodajemy 4 łyżki cukru i dwie papryczki bez ogonków z ziarenkami w środku. Całość mieszać aż do rozpuszczenia cukru. Zostawić na małym ogniu na 15 minut.Po 15 minutach sos odstawić do ostygnięcia. Jak już bedzie chłodny, wlać całość do miksera i dokładnie zmiksować. 2. Przelać ponownie do rondelka i gotować na małym ogniu redukując objętość o połowę.
Sałatka orientalna:
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
1/4 główki kapusty pekińskiej
1/2 czerwonej papryki
1 mała marchewka
1 ogórek gruntowy
garść posiekanego szczypiorku
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
1. Kapustę pekińską należy drobno poszatkować. Paprykę kroimy w kostkę, ogórek obieramy i również kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Szczypiorek drobno siekamy. Warzywa razem mieszamy.
2. W małej miseczce mieszamy składniki sosu: oliwę, sos sojowy, miód i ocet ryżowy.
3. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.