0 bento!
10 zasad Bento wg Makiko Itoh
(opracowane na podstawie książki Makiko Itoh, Just Bento Cookbook. Everyday Lunches To Go, Tokyo 2010)
''

1. Uczyń Bento zdrowym i zbalansowanym.
Upewnij się, że twoje Bento zawiera wszystkie potrzebne proteiny (białko) i węglowodany. Zawsze dodawaj warzywa i mały owoc na deser, ponieważ owoce oprócz cukru zawierają też wiele cennych witamin. Pamiętaj, że najcenniejsze witaminy, minerały i błonnik znajdują się w warzywach. Poza tym warzywa cieszą oczy, ponieważ są bardzo kolorowe. W Bento warzywa nie są tyko dodatkiem, lecz przeciwnie – grają główną rolę pośród innych składników.
Jeśli jesteś na diecie, staraj się utrzymywać kaloryczność swego Bento na niskim poziomie, czyli ok. 600 kalorii lub mniej. Ponadto możesz regulować kaloryczność posiłku według swoich indywidualnych potrzeb poprzez wkładanie mniejszej ilości składników do swojego Bento.

2. Najlepsze Bento jest proste.
Nie spędzaj zbyt wiele czasu w kuchni przyrządzając swoje Bento, ponieważ istotą Bento jest prostota. Nie przesadzaj z ilością składników: wystarczy maksimum 4-5 elementów.

3. Bento musi być smaczne.
Każde Bento powinno smakować tak dobrze, aby osoba, która ma je zjeść, każdego ranka nie mogła się doczekać pory swojego śniadania. Nigdy nie pakuj do pudełka z Bento czegoś, co wydaje się być zdrowe, ale nie masz pewności, że istotnie tak jest. Upewnij się też, że jedzenie, które wkładasz do Bento boxu, jest smaczne nawet na zimno lub w temperaturze pokojowej, ponieważ w ten właśnie sposób zjadanych jest większość Bento.

4. Spraw, aby Bento było zabawne, kolorowe i atrakcyjne, ale… nie przesadź.
Ponieważ jemy nie tylko ustami, ale także oczami – Bento powinno być kolorowe i apetyczne. Jednakże pracochłonne i dopracowane w szczegółach dekoracje zatrzymaj na specjalne okazje. Generalną zasadą przy dekorowaniu Bento jest, aby nie zajęło ci to codziennie więcej niż 10 minut (łącznie z czasem potrzebnym na krojenie warzyw). Miej też na uwadze, że dobrze zbalansowane, kolorowe Bento jest już piękne samo w sobie, nawet bez wymyślnych ozdób.

5. Używaj lokalnie występujących, sezonowych składników.
Kiedy tylko jest to możliwe, używaj naturalnych i świeżych składników, a trzymaj się z daleka od dań gotowych i wysoko przetworzonego jedzenia. Prawdziwe Bento składa się ze świeżych warzyw i owoców oraz ekologicznie wyprodukowanego mięsa i drobiu. Jeśli już używasz składników przetworzonych (takich, jak np. fasolka z puszki, wędlina), staraj się jeść tylko takie, które mają jak najmniej chemicznych dodatków w swoim składzie. Zasad tych warto przestrzegać nie tylko w Bento, ale w ogóle podczas gotowania jakiegokolwiek posiłku.

6. Zwróć uwagę na higienę i sposób przechowywania.
Kiedy zapakujesz swoje Bento do pudełka, zazwyczaj przez jakiś czas pozostaje ono w temperaturze pokojowej, zanim będzie zjedzone, dlatego zawsze przestrzegaj bezpiecznych zasad pakowania Bento (więcej na ten temat przeczytasz w osobnym artykule).

7. Zaplanuj swoje Bento z wyprzedzeniem.
Każdego ranka największym pożeraczem czasu jest zaglądanie do lodówki i zastanawianie się, co zrobić na śniadanie. Dlatego postaraj się poświęcić kilka minut w tygodniu po to, aby zaplanować swoje Bento używając tygodniowego planera (rys. poniżej). Oczywiście nie musisz się go bezwzględnie trzymać, mimo to będzie on dla ciebie pomocną inspiracją i podpowiedzią, co zapakować do Bento
Jak widać planer od góry podzielony jest na 5 dni tygodnia, zaś po lewej – na posiłki (śniadanie, II śniadanie/obiad z Bento, obiad/kolację oraz przekąski). Pod spodem mamy miejsce na notatki i listę zakupów. Dodatkowo część dotycząca Bento) została podzielona na praktyczna tabelkę, która uwidacznia prawidłowe proporcje w Bento: u góry po lewej mamy białko (protein), dalej po prawej węglowodany (carb), na samym dole warzywa (veg), a w środku miejsce na owoce lub deser.

8. Kupuj jedzenie przyjazne Bento.
Kupowanie składników pod kątem Bento wymaga nieco innego spojrzenia niż zazwyczaj. Podczas zakupów zwróć uwagę na takie składniki, które można zjeść na surowo lub które wymagają krótkiego gotowania, a zarazem pasują rozmiarem do pudełka do Bento, np. cienko krojone plastry mięsa, sery w małych kawałkach, osobno pakowane krakersy, małe bułki (pełnoziarniste!), małe jogurty oraz młode warzywa.

9. Obniżaj koszty.
Jedzenie własnoręcznie przyrządzonego Bento podczas przerwy na lunch pozwala zaoszczędzić sporo pieniędzy, ponieważ aby zaspokoić głód, nie musimy wówczas szukać baru na mieście, ani też kupować niezdrowego jedzenia typu fast-food. Pamiętaj również, żeby nie marnować jedzenia i wkładać do Bento tylko taką ilość jedzenia, jaką jesteś w stanie jednorazowo zjeść, np. tylko jeden banan, trzy plasterki mięsa czy ryby itd.

10. Nie próbuj naśladować japońskiego Bento.
Wzrastająca popularność Bento na całym świecie sprawia, że niektóre oryginalne, japońskie składniki, takie jak sos sojowy czy miso, są coraz bardziej dostępne w polskich sklepach. Niemniej bywają one niezwykle drogie. Dlatego w swoim Bento używaj przede wszystkim składników, które są szeroko dostępne. Bento nie musi być japońskim dziełem sztuki. Tak naprawdę Bento jest zdrowym, atrakcyjnym dla oka i smacznym posiłkiem wykonanym w domu. Cechuje je staranność, a zarazem prostota wykonania oraz poręczność, czyli łatwość zabrania go ze sobą do pracy czy szkoły. To jest prawdziwa filozofia Bento.

0pr. Anna Alochno-Janas

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Jak szybko przyrządzać Bento?
(Opracowane na podst. książki Makiko Itoh The Just Bento Cookbook. Everyday Lunches To Go, Tokyo 2010.)

Jak to możliwe, żeby codziennie rano przyrządzić urozmaicone, zdrowe Bento w ciągu nie więcej niż 20 minut? Oto porady Makiko Itoh, autorki książki kucharskiej o Bento, która podpowiada, jak przy minimalnym nakładzie czasu, ale szybko i sprawnie, wyczarować zdrowy i atrakcyjny posiłek.


  • Część przygotowań wykonaj dzień wcześniej. Na czynności wstępne, takie jak: pokrojenie warzyw i mięsa oraz umycie i wysuszenie zieleniny możesz przeznaczyć czas wieczorem poprzedniego dnia. To pozwoli ci oszczędzić czas rano na właściwe przygotowanie Bento.
  • Przygotuj przynajmniej jeden składnik Bento z wyprzedzeniem. Przygotowanie choćby jednego z elementów (dań), które zaplanowałaś, w przeddzień wieczorem (lub nawet wcześniej) tak, aby był on już gotowy do zapakowania do pudełka – z pewnością uspokoi twoje nerwy i zmniejszy stres spowodowany poranną gonitwą.
  • Magazynuj podstawowe produkty. Wiele składników czy dań używanych w Bento może być z powodzeniem przygotowywanych zawczasu i zamrożonych lub też trzymanych przez krótki czas w lodówce czy spiżarni. Potem potrzebują one jedynie podgrzania lub krótkiego gotowania i są już gotowe do spożycia.
  • Używaj tzw. „zaplanowanych resztek” dla potrzeb przyszłego Bento. Warto wyrobić w sobie nawyk odkładania części produktów podczas gotowania obiadu. Na przykład jeśli przygotowujesz danie duszone, możesz odłożyć część dania, którą przeznaczysz później do zapakowania do Bento boxu, lub też zamrozić ją na poczet przyszłego Bento. Innym przykładem tej strategii jest pokrojenie dwukrotnie większej ilości warzyw niż aktualnie potrzebujesz, a następnie przechowanie połowy z nich w lodówce do późniejszego wykorzystania. Dzięki tej odrobinie dodatkowej pracy jesteś w stanie zaoszczędzić sporo czasu, który będzie ci potrzebny później.
  • Naszykuj wszystko, czego potrzebujesz do porannego przyrządzania Bento. Zanim pójdziesz spać, przygotuj pudełko do Bento oraz wszelkie akcesoria, których zamierasz użyć, jak również wszystkie naczynia i garnki oraz narzędzia kuchenne, które będą ci potrzebne. Zamrożone jedzenie przenieś na noc z zamrażalnika do lodówki. Jeśli używasz szybkowaru do ryżu, upewnij się, że jest włączony, a jego timer jest ustawiony na odpowiednią ilość czasu. Zaledwie kilka minut wieczornych przygotowań zaoszczędzi masę czasu i pozwoli ci rozpocząć dzień w dużo lepszym nastroju.
  • Zainwestuj w szybkowar do ryżu (rice cooker). Jeśli ryż jest stałym składnikiem twojego Bento, to szybkowar do ryżu będzie dla ciebie nieocenioną pomocą w kuchni. Podstawową cechą, jaką powinien posiadać elektryczny garnek do ryżu jest timer, który pozwala ustawić go w ten sposób, aby ryż skończył się gotować rano i był już gotowy do zapakowania do pudełka z Bento. W dobrej jakości szybkowarze można gotować nie tylko ryż, ale także kaszę jęczmienną lub gryczaną, kuskus czy kaszę quinoa.
  • Nie przesadzaj. Przeglądając internetowe blogi o Bento, możesz być nieco onieśmielona stopniem trudności i pomysłowości niektórych potraw, zwłaszcza jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z Bento. Czy to naprawdę takie ważne, aby formować twarze z garści ryżu, a szynkę i ser pracowicie rzeźbić, aby nadać im kształt zwierzątek znanych z popularnych kreskówek? Oczywiście, że nie! Bento jest przede wszystkim posiłkiem do zjedzenia, a nie kunsztem rękodzieła czy projektem designu. Skoncentruj się po prostu na przyrządzeniu kilku smacznych i pożywnych dań, które będą się nadawały do zapakowania jako Bento. Wszelkie ozdobniki są tylko miłym dodatkiem.
  • Pamiętaj o owocach na deser. Oprócz głównego posiłku w Bento jest też miejsce na deser. Wysoko przetworzone słodycze, takie jak batony czy landrynki, nie są jednak najlepszym pomysłem. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie specjalnego deseru do Bento – wystarczy po prostu świeży, sezonowy owoc. To prosty, słodki, zdrowy deser – wprost idealny do Bento. Od czasu do czasu do swojego pudełka możesz zapakować też czekoladową mufinkę albo mały kawałek świeżego ciasta na specjalne okazje.

Opr. Anna Alochno-Janas


''
Powodzenia w robieniu bento!
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^


Zasady higieny i przechowywania Bento
(opracowane na podstawie książki Makiko Itoh, Just Bento Cookbook. Everyday Lunches To Go, Tokyo 2010)

Kiedy zapakujesz swoje Bento do pudełka, zazwyczaj przez jakiś czas pozostaje ono w temperaturze pokojowej, zanim będzie zjedzone, dlatego zawsze przestrzegaj bezpiecznych zasad higieny i pakowania Bento.

1. Zadbaj o higienę.
Upewnij się, że wszystkie kuchenne narzędzia i pojemniki, w których przechowujesz jedzenie są czyste. Nie zapomnij umyć rąk, zanim zaczniesz przyrządzać Bento. Staraj się unikać nadmiernego dotykania jedzenia rękoma, zwłaszcza podczas upałów, ponieważ możesz w ten sposób przenieść na składniki niebezpieczne bakterie. Podczas dekorowania swojego Bento zawsze używaj specjalnych pałeczek, szczypiec, widelczyków i innych przydatnych akcesoriów do Bento. Zachowaj ostrożność podczas próbowania swojej potrawy. Zwyczajowo w japońskich domach robi się to poprzez nałożenie małej porcji do osobnej miseczki. Próbowanie łyżką (lub co gorsza palcem) z właściwego naczynia jest niehigieniczne.

2. Uważaj na temperaturę.
Szczelnie zamknięty pojemnik utrzymuje wilgoć i wysoką temperaturę, które mogą być przyczyną rozwijania się bakterii wewnątrz pudełka. Dlatego upewnij się, że gotowane potrawy (np. ryż) zostały całkowicie wytudzone, zanim zamkniesz je w pudełku do Bento.

3. Używaj lodu.
Niektóre składniki, takie jak np. surowe warzywa czy sałatki z majonezem, wymagają przechowywania w niskiej temperaturze, zwłaszcza podczas upałów. W sprzedaży są dostępne pudełka do Bento, które działają niczym małe, przenośne lodówki - izolują jedzenie od otoczenia i nie dopuszczają do przegrzania go. Poza tym warto pamiętać, że np. świeże owoce po prostu smakują lepiej, kiedy są zimne.

4. Nie wszystko nadaje się do Bento.
Są takie składniki, których nie powinno się używać w Bento, a są nimi:

· Surowa ryba – klasyczne sushi absolutnie nie powinno znaleźć się w Bento. Możesz je zastąpić sushi naleśnikowym z wędzonym łososiem lub    tuńczykiem z puszki;
· Niedogotowane mięso krwiste w środku, np. wołowina;
· Niedogotowane tofu – wilgotne i nie w pełni ugotowane tofu psuje się tak samo szybko jak surowe mięso. W pełni ugotowane tofu nadaje się  do Bento;
· Niedogotowane jajko, np. na miękko lub sadzone;
· Domowy majonez, chyba że możesz go przechowywać w Bento boxie utrzymującym niską temperaturę. To samo dotyczy sosu tatarskiego i  sosu tysiąca wysp. Mimo, że majonez sprzedawany w sklepach ma w swoim składzie konserwanty, a zatem dłużej utrzymuje świeżość, to  jednak lepiej jest ograniczać spożywanie niezdrowych, chemicznych dodatków;
· Resztki jedzenia, które wygląda już „niewyraźnie” – wydaje się to oczywiste, ale są ludzie, którzy pakują do Bento stare potrawy sprzed dwóch  dni i dziwią się potem, że ich jedzenie jest niedobre. Niezależnie od tego, jak śliczne jest twoje pudełko do Bento, nie sprawi ono niestety, że to,  co zepsute, stanie się świeże i smaczne. Zachowaj więc zdrowy rozsądek podczas przygotowywania Bento.

Opr. Anna Alochno-Janas
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Witaj

Witamy w świecie Bento!
Jeśli jesteś osobą, która na co dzień starannie dba o siebie, a jednocześnie nie boi się nowych, świeżych pomysłów, trafiłeś we właściwe miejsce. Jesteśmy pierwszym i największym w Polsce dystrybutorem Bento Box'ów, czyli japońskich pudełek śniadaniowych, które doceniły już setki tysiący ludzi na całym świecie. Spośród konkurencji wyróżnia nas to, że starannie selekcjonujemy pudełka, które prezentujemy na naszej stronie, zachowując przy tym dużą różnorodność tak, by każdy mógł znaleźć tu coś dla siebie. Jeśli od wielkomiejskich fast food’ów wolisz ideę slow food, koniecznie zapoznaj się z nasza ofertą i już dziś zacznij komponować swój własny zestaw Bentomaniaka.

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.